1. Wanneer?

Planten in pot kunnen het gehele jaar worden geplant, zolang het niet vriest (dus ook ’s zomers kan er geplant worden!). Immers, alleen de pot wordt verwijderd en dus blijft het wortelgestel volledig intact. Planten uit de volle grond worden los gestoken en dus beschadigt het wortelgestel. Daarom kunnen deze alleen worden geplant in hun rustperiode. Dat is bij bladverleizende heesters en bomen in de herfst zodra het blad eraf is, tot ongeveer begin april. Bij groenblijvende planten is dit vanaf ongeveer eind september tot begin mei.

2. Hoe?

Essentieel is dat de planten en bomen in een goede bodem worden gezet. Immers, via de wortels wordt water en voedsel opgenomen en dat bepaalt hoe de plant groeit en bloeit. Zorg voor voldoende voedsel, lucht en vocht, door bijvoorbeeld ruimschoots compost en tuinturf aan de bodem toe te voegen. Zorg ervoor dat de bodem voldoende doorlatend is, ofwel dat overtollig regenwater goed weg kan zakken. Een te natte bodem kan leiden tot wortelrot en het uiteindelijk afsterven van de plant of boom. Geef planten de ruimte, zorg ervoor dat ze met hun wortels weg kunnen en zet ze zeker niet te krap op elkaar. Vraag bij planten met kluit deze te leveren met een jute gaaslap. Deze kunt u erom laten zitten. Zodoende worden de wortels beter beschermd. Het jute verrot na korte tijd. Een kunststof gaaslap (acryl) moet u verwijderen.

Bij bomen is het belangrijk deze nooit dieper te planten dan dat ze in de kwekerij hebben gestaan. Het is beter ze zelfs iets ondieper te planten. Maak een ruim plantgat. Zet een boompaal aan de windzijde naast het gat (op ca. 40-50 cm van de stam) en boor hem ca. 80 cm in de grond. Zet de boom in het plantgat en laat de jute lap en korf er om. Voeg desnoods turf en compost toe en vul het gat tot de helft met de aarde die u uit het plantgat heeft gehaald. Druk de aarde stevig aan met uw voeten (niet stampen) en water voor de eerste keer in. Daarna de rest van de aarde erbij en een wal aanleggen op ongeveer 30 cm rondom de stam. Deze vervolgens nogmaals inwateren. Let er in de eerste zomer op dat de boom voldoende water krijgt door regelmatig de boom tot de rand van de wal in te wateren. Daarbij geldt: de grond moet constant voldoende vochtig zijn, maar niet constant kletsnat!

Bij het planten van hagen kunt u het beste een druppelleiding langs de aangeplante haag leggen. Ook hier moeten de kluiten voldoende vochtig blijven en zult u deze de eerste zomer regelmatig moeten aanzetten. Doe dit niet te kort, maar een paar uur achter elkaar. Daarnaast is het goed bij droog, warm weer de planten ’s avonds nat te sproeien, zodat ze vochtig de nacht ingaan.

Indien potplanten nogal droog zijn is het verstandig deze voor het planten even in een emmer water te dompelen, zodat de kluit zich kan volzuigen. Ook na het planten nogmaals inwateren.