Tuintips januari/februari

Ook al is je tuin momenteel rustig, u kunt al veel werkzaamheden verrichten. Deze tijd is dus perfect geschikt voor het verspreiden van kalk. Kalk werkt traag en heeft daarom veel tijd nodig om te werken. Bovendien geeft kalk een relatief hogere pH-waarde. Zuurminnende planten zoals Rhododendrons houden hier niet van, dit kan leiden tot gele bladeren, dus sla deze planten over.

Ook stalmest kan, indien dit nodig is, prima verwerkt en ondergespit worden. Op deze manier creëert u een voldoende voorraad organisch materiaal.

Zolang het niet vriest kunt u nu verschillende bomen en struiken snoeien. Houd er rekening mee dat u bloeiende heesters snoeit na de bloei in het voorjaar, anders snijd u alle bloemknoppen weg. Het is ook beter om vorstgevoelige planten in de lente te snoeien; ze kunnen anders bevriezen op de snoeiwonden in geval van strenge vorst. Voor algemeen snoeiadvies, kijk onder de hoofdpagina van ‘Tuintips’.

 

Als u een Taxushaag hebt die nog niet op hoogte staat, kunt u deze al snoeien. Een taxus moet eerst
nieuwe knoppen maken, wat lang duurt. Als je snoeit in het voorjaar of in de zomer, mist u een deel van de groei, omdat de plant bezig is met het maken van knoppen gedurende 6 tot 8 weken. Taxushagen die hun definitieve vorm hebben, kunt u snoeien in juli / augustus in niet te warm / droog weer.

Wanneer het sneeuwt, laat de sneeuw zoveel mogelijk liggen, dit werkt als een isolatiedeken en beschermt de planten. Verwijder alleen sneeuw wanneer takken dreigen te breken.

De winter is ook een goed moment om al uw tuingereedschap te bekijken en te repareren / slijpen, enz

.