Snoeien

Snoeien is vakwerk. Indien u niet zeker ervan bent hoe u te werk moet gaan, win advies in of schakel een erkend hoverniersbedrijf in.

Enkele basisprincipes zijn er wel te geven, zodat u zelf al veel kunt doen. Belangrijk is om niet te bang te zijn om te knippen. Immers: snoeien is bloeien!

Bladverliezende voorjaarsheesters kunt u terugknippen direct na de bloei. Herfstbloeiers direct na de winter. Zodoende hebben ze weer een vol groeiseizoen (zomer) om nieuwe takken en knoppen te maken.

Voor groenblijvende heesters geldt hetzelfde als voor bladverliezende heesters, ook na de bloei terugknippen. Wel belangrijk hierbij is dat u niet terugknipt tot op het kale hout. De plant zal dan niet meer uitlopen. Er moet dus voldoen ‘groen’ aan blijven zitten.

Let er wel op dat sommige heesters op éénjarig hout bloeien, deze kunt u in zijn geheel terugknippen. Heesters die op meerjarig hout bloeien moeten anders worden gesnoeid, nl de nieuwe takken laat u zitten (deze bloeien het volgende jaar) en de uitgebloeide takken kunt u verwijderen cq. uitdunnen/halveren. Hortensia’s zijn hiervan een goed voorbeeld.

Leibomen snoeit u net als een haag. Aan beide kanten van de liggers laat u ca. 40 cm zitten, de rest knipt u weg, ook aan de bovenkanten en uiteinden. Zodoende vertakt de leiboom in de kroon en ontstaat er vanzelf een haag/blok op stam. U kunt snoeien het gehele jaar, zolang het niet vriest.

Ook dakbomen knipt u aan de bovenzijde tot op ca. 40 cm terug. Horizontaal groeiende takken laat u zitten, totdat ze lang genoeg zijn.

Heeft u nog vragen, neem gerust contact met ons op. We staan u graag te woord.