De kou komt eraan. Oostenwind in combinatie met extreme kou is zeer slecht voor sommige planten. Leest u hieronder wat te doen tegen de strenge kou die voor komende week voorspeld is!

 • Jonge aanplanten groenblijvende (lei)bomen en heesters. Graag extra aandacht voor de aanplant van afgelopen herfst en deze winter.
  • Zorg dat de wortels beschermd blijven, want deze zijn nog niet doorgeworteld. Dit kun je doen met bladafval of isolatiemateriaal zoals dekens en noppenfolie.
   Wortels moeten beschermd worden omdat, als de zon schijnt, de boom toch wil verdampen, maar met een volledig bevroren kluit lukt dit niet en zal de boom “stikken”.
   Als er sneeuw valt, kun je deze ook een halve meter rond de bomen aanbrengen, dit zorgt er ook voor dat de wortelkluit onbevroren blijft.
  • Als dunnere bomen blootgesteld worden aan de koude noord/oosten wind, dan kunnen deze beschermt worden met buisisolatie.
 • Vroegbloeiende planten: – zoals Camellia’s – Hiervan kun je de knoppen beschermen met beschermhoezen, vliesdoek en dekens
 • Bloembakken: Wij adviseren altijd om bloembakken van binnen uit te isoleren. Wanneer dit niet is gedaan, pak ze in met noppenfolie!
  De bovenkant kun je ook afdekken met isolatie materiaal. De planten zelf kun je afdekken met een beschermhoes al dan niet in combinatie met een verwarmingskabel.
 • Mediterane (palm) bomen: De meeste winterharde palmen en olijfbomen kunnen een vorst verdragen van -12 °C als ze doorgeworteld zijn in de volle grond.
  Om eventueel het blad te beschermen van de palmbomen, kun je het bij elkaar binden en met jutte of vliesdoek inwikkelen.  
  Je kunt eventueel bovenin een paraplu steken zodat de sneeuw niet in het hart van de plant komt.