Kwekerij Bakker

Voor de betere tuinplanten

Hieronder vindt u enkele algemene informatie over het verzorgen van uw planten en bomen.

In de subpagina's vindt u per periode van het jaar enkele handige tips. 

Nieuwe tuin

Als u een nieuwe tuin aanlegt, bijvoorbeeld omdat u een zojuist opgeleverde woning betrekt, is het zeer belangrijk om uw grondwerk goed te (laten) verzorgen. De grond is als gevolg van de bouwwerkzaamheden muurvast gereden. Hierdoor kan regenwater niet wegzakken en kan bij droge periodes het grondwater niet omhoog. Uw planten kunnen niet wortelen, ze zullen verrotten of verdrogen en u kunt n een jaar weer helemaal opnieuw beginnen.

Zorg ervoor dat u met een kraantje de grond zo diep omspit, tot op het witte zand. U moet door de harde, aangereden laag heen. Zorg ervoor dat de grond op de goede hoogte komt te liggen, d.w.z. niet lager dan de verhardingen. Dit werk kunt u het beste laten doen door een hovenier of loonbedrijf.

Breng meteen een flinke hoeveelheid stalmest gemengd met stro onder. Let erop dat kippen- en varkenmest behoorlijk scherp zijn, dus hiervan ook weer niet al te veel. Koeien- en kalverenmest is minder scherp en dit kunt u in grotere hoeveelheden gebruiken. 

Zo heeft u een goede start en bent u voor altijd van waterproblemen af!

Aanplanten

1. Wanneer? Planten in pot kunnen het gehele jaar worden geplant, zolang het niet vriest (dus ook ’s zomers kan er geplant worden!). Immers, alleen de pot wordt verwijderd en dus blijft het wortelgestel volledig intact. Planten uit de volle grond worden los gestoken en dus beschadigt het wortelgestel. Daarom kunnen deze alleen worden geplant in hun rustperiode. Dat is bij bladverleizende heesters en bomen in de herfst zodra het blad eraf is, tot ongeveer begin april. Bij groenblijvende planten is dit vanaf ongeveer eind september tot begin mei.

2. Hoe? Essentieel is dat de planten en bomen in een goede bodem worden gezet. Immers, via de wortels wordt water en voedsel opgenomen en dat bepaalt hoe de plant groeit en bloeit. Zorg voor voldoende voedsel, lucht en vocht, door bijvoorbeeld ruimschoots compost en tuinturf aan de bodem toe te voegen. Zorg ervoor dat de bodem voldoende doorlatend is, ofwel dat overtollig regenwater goed weg kan zakken. Een te natte bodem kan leiden tot wortelrot en het uiteindelijk afsterven van de plant of boom. Geef planten de ruimte, zorg ervoor dat ze met hun wortels weg kunnen en zet ze zeker niet te krap op elkaar. Vraag bij planten met kluit deze te leveren met een jute gaaslap. Deze kunt u erom laten zitten. Zodoende worden de wortels beter beschermd. Het jute verrot na korte tijd. Een kunststof gaaslap (acryl) moet u verwijderen.

Bij bomen is het belangrijk deze nooit dieper te planten dan dat ze in de kwekerij hebben gestaan. Het is beter ze zelfs iets ondieper te planten. Maak een ruim plantgat. Zet een boompaal aan de windzijde naast het gat (op ca. 40-50 cm van de stam) en boor hem ca. 80 cm in de grond. Zet de boom in het plantgat en laat de jute lap en korf er om. Voeg desnoods turf en compost toe en vul het gat tot de helft met de aarde die u uit het plantgat heeft gehaald. Druk de aarde stevig aan met uw voeten (niet stampen) en water voor de eerste keer in. Daarna de rest van de aarde erbij en een wal aanleggen op ongeveer 30 cm rondom de stam. Deze vervolgens nogmaals inwateren. Let er in de eerste zomer op dat de boom voldoende water krijgt door regelmatig de boom tot de rand van de wal in te wateren. Daarbij geldt: de grond moet constant voldoende vochtig zijn, maar niet constant kletsnat!

Bij het planten van hagen kunt u het beste een druppelleiding langs de aangeplante haag leggen. Ook hier moeten de kluiten voldoende vochtig blijven en zult u deze de eerste zomer regelmatig moeten aanzetten. Doe dit niet te kort, maar een paar uur achter elkaar. Daarnaast is het goed bij droog, warm weer de planten ’s avonds nat te sproeien, zodat ze vochtig de nacht ingaan.

Indien potplanten nogal droog zijn is het verstandig deze voor het planten even in een emmer water te dompelen, zodat de kluit zich kan volzuigen. Ook na het planten nogmaals inwateren 

Snoeien

Snoeien is vakwerk. Indien u niet zeker ervan bent hoe u te werk moet gaan, win advies in of schakel een erkend hoverniersbedrijf in.

Enkele basisprincipes zijn er wel te geven, zodat u zelf al veel kunt doen. Belangrijk is om niet te bang te zijn om te knippen. Immers: snoeien is bloeien!

Bladverliezende voorjaarsheesters kunt u terugknippen direct na de bloei. Herfstbloeiers direct na de winter. Zodoende hebben ze weer een vol groeiseizoen (zomer) om nieuwe takken en knoppen te maken.

Voor groenblijvende heesters geldt hetzelfde als voor bladverliezende heesters, ook na de bloei terugknippen. Wel belangrijk hierbij is dat u niet terugknipt tot op het kale hout. De plant zal dan niet meer uitlopen. Er moet dus voldoen 'groen' aan blijven zitten.

Let er wel op dat sommige heesters op éénjarig hout bloeien, deze kunt u in zijn geheel terugknippen. Heesters die op meerjarig hout bloeien moeten anders worden gesnoeid, nl de nieuwe takken laat u zitten (deze bloeien het volgende jaar) en de uitgebloeide takken kunt u verwijderen cq. uitdunnen/halveren. Hortensia's zijn hiervan een goed voorbeeld.

Leibomen snoeit u net als een haag. Aan beide kanten van de liggers laat u ca. 40 cm zitten, de rest knipt u weg, ook aan de bovenkanten en uiteinden. Zodoende vertakt de leiboom in de kroon en ontstaat er vanzelf een haag/blok op stam. U kunt snoeien het gehele jaar, zolang het niet vriest.

Ook dakbomen knipt u aan de bovenzijde tot op ca. 40 cm terug. Horizontaal groeiende takken laat u zitten, totdat ze lang genoeg zijn.

Heeft u nog vragen, neem gerust contact met ons op. We staan u graag te woord.