Kwekerij Bakker

Voor de betere tuinplanten

Tuintips januari / februari

 

Ook al is uw tuin momenteel in rust, toch kunt u al behoorlijk wat werkzaamheden verrichten. Zo is deze tijd prima geschikt om kalk te strooien. Kalk is langzaamwerkend en heeft daardoor ruim de tijd nodig om in te werken. Daarnaast zorgt kalk voor een relatief hogere pH waarde. Zuurminnende planten zoals Rhododendrons houden hier niet van, dit kan leiden tot geel blad, dus sla deze planten over.

Ook stalmest kan, indien dit nodig is, prima worden verwerkt en ondergespit worden. Zo creëert u weer een voldoende voorraad aan organisch materiaal.

Zolang het niet vriest kunt u nu diverse bomen en struiken snoeien. Let er wel op dat u bloeiende heesters na de bloei in het voorjaar snoeit, anders knipt u nu alle bloemknoppen weg. Ook vorstgevoelige planten kunt u beter in het voorjaar snoeien, op de snoeiwonden kunnen ze dan bij strenge vorst invriezen. Voor algemeen snoeiadvies, kijk onder de hoofdpagina van 'Tuintips'.

Indien u een Taxushaag heeft die nog niet op hoogte is, kunt u deze ook al snoeien. Een Taxus moet eerst weer nieuwe knoppen maken, wat geruime tijd duurt. Als u in het voorjaar of in de zomer snoeit, zal u een deel van het groei missen, omdat de plant eerst 6 tot 8 weken bezig is met knoppen maken. Taxushagen die hun definitieve vorm hebben, snoeit u in juli/augustus bij niet te heet/droog weer.

Als het sneeuwt, laat de sneeuw zoveel mogelijk liggen, dit werkt namelijk als een isolatiedeken en beschermt de planten. Alleen sneeuw verwijderen als takken dreigen te breken. 

Ook is de winter een mooie tijd om al uw tuingereedschap weer eens na te kijken en waar nodig te repareren/ te slijpen etc.

Zo ziet u maar weer, ook in januari en februari hoeft u zicht niet te vervelen!